Alles over taxatierapporten

December 19, 2023

Je hebt ongetwijfeld wel eens van het fenomeen taxatierapport gehoord, maar misschien weet je niet exact wat het is. Een taxatierapport wordt opgesteld door, meestal een onafhankelijke, taxateur en daarin lees je onder meer wat de huidige waarde van het huis is. Een dergelijk rapport is zeer relevant en om die reden gaan we je er wat meer over vertellen. 

Heb je een taxatierapport echt nodig?


Natuurlijk vraag je je af of het echt nodig is om een taxatierapport op te laten stellen. Dit is afhankelijk van de situatie, maar je hebt een taxatierapport om verschillende redenen nodig. Wil je binnenkort een huis kopen voor de verhuur of om daar zelf in te wonen?

Dan heb je daar natuurlijk geld voor nodig en daarvoor kloppen de meeste mensen bij banken en hypotheekverstrekkers aan. Dergelijke organisaties vragen vrijwel altijd om een taxatierapport, zodat ze meer zekerheid hebben wat betreft het onderpand van de hypotheek. 

Daarbij moet je ook in ogenschouw nemen dat een taxatierapport meestal maar een half jaar geldig is, omdat de prijzen op de woningmarkt natuurlijk flink fluctueren. Daarnaast moet een taxatierapport meestal worden opgesteld door een onafhankelijke taxateur. Dit is een onafhankelijk persoon die zich heeft geregistreerd bij het NWWI. Bij Taxatierap vind je meer informatie over taxatierapporten. 

Dit staat er in het taxatierapport


In het taxatierapport staat natuurlijk wat de huidige waarde van de woning is, maar daarnaast staat er nog meer relevante informatie in, want anders zou het geen rapport zijn. Je vindt in het taxatierapport vooral zaken die bepalen wat de waarde van een woning is. Daarbij kun je in de eerste plaats denken aan de ligging van een woning en de verschillende omgevingsfactoren. Een woning dichtbij een school, supermarkt en veel groen is vanzelfsprekend meer waard dan een woning in de middle of nowhere. 

Daarnaast wordt er natuurlijk ook naar de onderhoudstoestand gekeken. Zijn er bijvoorbeeld veel isolatiewerkzaamheden verricht of moet dit nog gebeuren? En hoe zien de wc, keuken en douche er bijvoorbeeld uit? Daarnaast wordt natuurlijk naar het aantal vierkante meter oppervlakte gekeken en naar de indeling van een woning of appartement.  Al deze zaken staan onder meer in het taxatierapport, maar vaak staat er nog meer in. 

Het verschil tussen gevalideerd en ongevalideerd taxatierapport 


In de praktijk wordt er een onderscheid tussen gevalideerde en ongevalideerde taxatierapporten gemaakt. Een gevalideerd taxatierapport heb je bijvoorbeeld nodig voor het aanvragen van een hypotheek. Dit taxatierapport wordt gecontroleerd door de NWWI of de Taxateurs Unie en zij controleren of het rapport aan de eisen voldoet. 

Daarna krijgt het rapport een unieke code en kan deze niet meer worden aangepast. 
Een gevalideerd taxatierapport is vanzelfsprekend duurder dan een ongevalideerd taxatierapport. In sommige gevallen hoef je een taxatierapport niet te laten valideren. Bijvoorbeeld voor de verkoop of aankoop van een huis of wanneer je bezwaar wilt maken tegen de WOZ-waarde.