Even een terrasje pakken aan het kabbelende water of juist in de binnenstad tussen de bruisende clubs; Amsterdam heeft voor iedereen wel een plekje om op en top te genieten van een hapje en een drankje. Van een ontbijtje bestaande uit koffie en een verse croissant tot aan een biologisch diner met seizoensgroente en een veganmenu; er is een tentje te vinden waar een ieder van kan genieten. De beleving van een ontbijt, lunch, borrel of diner buiten de deur wordt versterkt met de sfeer van het etablissement. Glazen, bestek, servetten, servies en zelfs de kokskleding dragen allemaal bij aan deze beleving. En laat je dat nu allemaal kunnen vinden bij
Horeca Centrum Amsterdam.
Sfeer maken in Amsterdam
Om de juiste sfeer te maken in je restaurant is het belangrijk om goed te kijken naar wat je wil uitstralen. In een Mexicaans restaurant mag alles lekker bont en kleurrijk zijn, terwijl je in een driesterren Frans restaurant verwacht dat er knisperfrisse witte tafellakens liggen waar het servies op rust. Speel dus in op de verwachting van je gasten en het thema van je restaurant en koop hier je uitzet op in. Zorg dat alles in de puntjes verzorgd is, met het juiste glas voor koffie, thee, bier, wijn en een cocktail en met bijpassende accessoires, zoals een olie en azijnset of een prachtige vaas. Daarmee zorg je dat je gasten uit
Amsterdam en omstreken zich op hun plek voelen.
Horeca trends
Ben je van plan om zelf een bar, restaurant of eethuisje te
openen in Amsterdam, dan is het goed om te kijken wat er in de buurt waar jij wil beginnen allemaal te doen is. Bevinden zich al drie Italiaanse eethuizen in de straat, dan heeft het weinig nut om ook een Italiaan op die plek te openen – of je moet iets heel vernieuwends bieden. Misschien is het dan beter om je te richten op een andere keuken of beleving. Een trend die nog wel even voortduurt is het specialiseren in één product. Denk aan een specifiek broodje of ander product wat je verkoopt of een ingrediënt wat in ieder gerecht terugkomt. Breng een kleur uit dit ingrediënt of een gevoel wat hoort bij het product terug in je interieur en uitstraling van het eethuisje om de sfeer te versterken. Mixed-use zien we ook veel in het straatbeeld. Dit houdt in dat je bij de bakker ook koffie kan drinken (of andersom) en dat je in een restaurant ook een winkeltje hebt zitten met delicatessen. In deze gevallen is het goed om het interieur van het winkelgedeelte af te stemmen op de ruimte waar gegeten en gedronken wordt. Met lampen, accessoires en glaswerk is dat al heel gemakkelijk te doen.
Natuurlijk vega
De roep om vegetarisch en veganistisch eten is de laatste tijd steeds groter geworden, evenals het aanbod. Een vega-restaurant mag uiteraard een duurzame, natuurlijke uitstraling hebben. Pas hier ook je servies op aan. Kies bijvoorbeeld voor mason jar glazen. Deze weckpotjes hebben een oor, zodat het een fijne, glazen beker wordt om allerlei drankjes in te serveren. Denk eens aan een huisgemaakte limonade met munt en vers fruit of een lekkere vegan almondmilkshake. Papieren of ijzeren rietje erin en je serveert een feestelijk drankje, geheel in de stijl van je restaurant.
Afhalen in stijl serveren
Kies je ervoor om een snelle hap te serveren, zoals een vers patatje, luxe bitterballen en een smakelijke kaassoufflé, dan ontkom je er niet aan om gebruik te maken van wegwerpartikelen. Aangezien single use plastic verboden is (denk hierbij aan rietjes, plastic bestek, zoals het bekende frietvorkje, en plastic bekertjes), is het soms een hele uitdaging hoe je het eten serveert. Denk dan aan roerstaafjes en bestek van hout en kartonnen verpakkingen van ecologisch verantwoord materiaal. Bovendien zijn deze kartonnen verpakkingen vele malen leuker dan hun plastic variant. Je kan namelijk het karton laten bedrukken met je logo, website en bedrijfsnaam. Zo weet iedereen dat jij duurzaam bezig bent. En dat is iets waar veel gasten naar op zoek zijn, zowel bij fastfood als bij eethuisjes en grote restaurants.
Duurzaam ondernemen
Binnen de horecabranche is duurzaam ondernemen een uitdaging en een kans. De vraag naar duurzamere etablissementen is zeker in een grote stad als Amsterdam hoog, ongeacht het thema van het restaurant of wat er op de menukaart staat. Met een partner als Horeca Centrum Amsterdam lukt het zeker om duurzamer te werk te gaan. Bijvoorbeeld dankzij keukengerei wat lang mee gaat, hoogwaardige kwaliteit bestek en servies en meer.