Een huis kopen zonder aankoopmakelaar: wat zijn de risico’s?

March 25, 2024


Wanneer je een huis wilt kopen, dan kun je dit natuurlijk met of zonder aankoopmakelaar doen. De huizenmarkt is behoorlijk complex in deze tijd. De woningkrapte speelt hier natuurlijk ook een rol in. Overbieden wordt weer de norm en je bent nog zelden de enige bieder op een woning. Woningen worden sneller verkocht en je moet er eigenlijk gewoon altijd als de kippen bij zijn om kans te maken. Juist daarom is het goed om een makelaar in Enschede in te schakelen die zich inzet voor jou, als mogelijke koper. Wat zijn nu de risico’s als je geen gebruik maakt van een aankoopmakelaar? Wij geven je inzicht.

1. Onvoldoende kennis van de markt


De huizenmarkt is voortdurend in beweging. Als woningzoekende ben je in de meeste gevallen niet voortdurend bezig met wat er op de woningmarkt gebeurt. Een ervaren makelaar, zoals van Thoma Post, houdt de markt wel goed voor je in de gaten. Zonder aankoopmakelaar heb je vaak geen optimale kennis van de markt, waardoor je kansen kunt missen of onnodig te hoog biedt op een woning.

2. Je hebt een onderhandelingsnadeel


Onderhandelen hoort erbij als je een woning wilt kopen. Het is natuurlijk belangrijk dat jij er een zo goed mogelijke deal uithaalt. Een makelaar is gewend om te onderhandelen over een woning, maar over het algemeen ben je dit zelf niet gewend. Het is wel even iets anders dan bieden op een vakantie of een elektrische fiets binnen een online veiling. Dit zou zomaar eens de aankoop van je leven kunnen zijn. Zonder aankoopmakelaar bestaat het risico dat je onvoldoende onderhandelt en dus te veel voor een woning betaalt.

3. Het over het hoofd zien van belangrijke juridische details


Een aankoopmakelaar weet natuurlijk ook alles van lokale wetten, procedures en regelgeving omtrent het kopen van een woning. De aankoopmakelaar biedt je hierin de juiste begeleiding. Heb je deze begeleiding niet en heb je ook niet zelf alle nodige kennis in huis? Dan bestaat het risico dat je procedurele en juridische details over het hoofd ziet. In het slechtste geval leidt dit tot hogere kosten en juridische problemen.

4. Het missen van verborgen gebreken


Als je een huis ziet dat op het oog aan al je woonwensen voldoet, dan word je gemakkelijk ‘verliefd’ op het huis. Hierdoor kun je een soort blinde vlek krijgen voor de dingen die mis zijn met de woning. Verborgen gebreken kunnen op een later moment een flinke kostenpost opleveren en daar zit je niet op te wachten. Dit risico loop je wel als je geen aankoopmakelaar inschakelt. De aankoopmakelaar ziet de verborgen gebreken namelijk wel.

5. Je laten leiden door emoties


Het kopen van een huis brengt de nodige emoties met zich mee. Het is heel verleidelijk om je te laten meeslepen in je eigen emoties en dit kan een negatieve invloed hebben op je besluitvorming. Een aankoopmakelaar staat er neutraal en objectief in. Heb je geen aankoopmakelaar, dan loop je het risico dat je een financieel onverstandige beslissing neemt op basis van je emoties.