Goed nieuws voor woningzoekers: de huizenprijzen in Nederland dalen verder waardoor overbieden niet meer altijd nodig is om een huis te kunnen kopen. De trend van overbieden lijkt, in ieder geval voor nu, dus voorbij te zijn. Dat geldt ook voor investeren in cryptocurrency, iets dat ten tijde van de pandemie ontzettend populair werd.
Hoewel de
waarde van Bitcoin niet meer zo hoog is als toen zien we dat de mensen die er momenteel in investeren dit vooral doen voor de langere periode. Zij willen er op de lange termijn iets mee verdienen of willen het gebruiken om bijvoorbeeld een huis te kopen. Maar: in hoeverre is het mogelijk om een woning aan te schaffen met cryptocurrency? We zochten het voor je uit.
Veel extra uitdagingen bij huis kopen met Bitcoin
Hoewel de Bitcoin in Nederland niet wordt gezien als officieel betaalmiddel is het wel mogelijk om ermee te betalen. Dat betekent dat je er ook een huis mee zou moeten kunnen kopen, mits je genoeg geld in Bitcoin hebt zitten. In 2018 bevestigde de Rechtbank Amsterdam al dat een Bitcoin overdraagbaar is én dat het een bepaalde waarde vertegenwoordigt, waardoor je het dus ook zou moeten kunnen gebruiken voor het kopen van een huis. In de praktijk blijkt het nog iets lastiger te zijn, maar dat heeft vooral te maken met allerlei extra uitdagingen waar je mee te maken krijgt.
Een van de grootste kritische punten van cryptocurrency is bijvoorbeeld dat de digitale munt ontzettend volatiel is. Wie het
Bitcoin nieuws een beetje in de gaten heeft gehouden, ziet dat de Bitcoin tijdens de coronacrisis record na record heeft gehaald wat betreft waarde. Momenteel is dat allesbehalve het geval. Waar de munt ooit meer dan 60.000 euro waard was, haalt de waarde van één Bitcoin nu (begin april 2023) net de € 27.000. In andere woorden: je inleg kan nu veel waard zijn, maar kan morgen of volgende week flink gedaald zijn. Logischerwijs moet dat juridisch gezien goed zwart op wit worden gezet, wil je een huis kopen met een volatiele munt, zelfs
met dalende woningprijzen.
Wissel cryptomunten om in fysiek geld bij huis kopen
Wat je in zo'n geval bijvoorbeeld kunt doen, is je investering in crypto zoals Bitcoin om te wisselen in fysiek geld. Je kunt het bedrag in euro's opnemen op het moment dat de koersen hoog staan of op het moment dat je het koopcontract tekent. Hierbij kun je het bedrag wanneer je het gaat betalen alsnog omrekenen naar bitcoins. Het enige nadeel daarvan is dat de Bitcoin op dat punt een totaal andere waarde kan hebben. Dat zagen we onder andere in 2021 toen iemand
een luxe penthouse in Veghel wilde aanschaffen met behulp van Bitcoins. Het zou het allereerste huis in ons land zijn dat verkocht zou worden in cryptocurrency.
Uiteindelijk ging de (ver)koop niet door, omdat de waarde van de Bitcoin koers plotsklaps heel erg daalde. Waar de koper het huis eigenlijk voor 21 Bitcoins zou kunnen kopen, bleken dat op het moment van betaling ineens 35 bitcoins te zijn. Op basis daarvan besloot hij toch af te haken. Zo zie je maar hoe volatiel crypto kan zijn: het verschil tussen 21 of 35 Bitcoins is ontzettend groot. Dat is een van de redenen waarom menig Nederlander nog niet echt staat te springen om het kopen van een huis met cryptogeld.
Nog wel euro's nodig voor overdrachtsbelasting en btw
Dat neemt niet weg dat het dus wél gewoon mogelijk is om een woning in Nederland af te rekenen met crypto, mits je de spanning aan kunt en je over voldoende cryptomunten beschikt. Je moet echter niet vergeten dat er nog steeds euro's nodig zijn om de volledige koop af te handelen. De btw bij de koop moet bijvoorbeeld gewoon in euro's worden voldaan, omdat de Belastingdienst geen crypto zoals Bitcoins accepteert als wettig betaalmiddel. Dat geldt ook voor de overdrachtsbelasting die bij de koop van een huis moet worden betaald.
Wanneer je een huis gaat kopen, krijg je ook nog te maken met eventuele makelaarskosten en notariskosten. Er zijn zover bekend nog geen mensen en bedrijven werkzaam in deze branche die cryptomunten accepteren als betaalmiddel. Daarvoor zul je dus ook nog fysiek geld moeten hebben om ze te betalen. In andere woorden: een huis kopen in Nederland met crypto zoals Bitcoin kán maar is nog niet heel gewoon. Wie weet dat dat in de toekomst zal veranderen, maar voor nu zijn er nog geen ontwikkelingen te zien op dit gebied.