Als je in een huurwoning woont dan zijn de mogelijkheden om het huis naar je wensen aan te passen wat beperkter. Sommige investeringen doe je niet omdat je wellicht over enkele jaren weer verkast en dan die aanpassingen aan de volgende bewoner moet laten. Maar als je van plan bent om de komende pakweg tien jaar in dit huis te blijven, dan is het logisch dat je er echt je thuis van wilt maken. Dat geldt dan niet alleen voor het huis maar ook voor de tuin. Wil je aanpassingen doen in en om je
huurwoning dan is het uiteraard belangrijk dat je daarvoor toestemming krijgt van de verhuurder.
Verbeteringen van het wooncomfort
Een verhuurder zal er over het algemeen positief tegenover staan als je een verbetering aan een huurhuis wilt aanbrengen. Dus als je bij
Lugarde Nederland een blokhut of tuinhuisje wilt kopen dat je in de tuin van je huurhuis wilt laten plaatsen dan is de kans groot dat dit geen bezwaar is. Wel zal de verhuurder vaak vooraf willen weten wat het precies gaat worden en wat de afmetingen zijn. Er moet vaak ook rekening worden gehouden met de naaste buren. Als die het er niet mee eens zijn dan zullen ze immers in eerste instantie bij de verhuurder aankloppen om hun beklag te doen. Een tuinhuisje kan bijvoorbeeld de zon wegnemen uit de tuin naast die van jou.
Wat gebeurt er als je gaat verhuizen?
Wil je een
tuinhuis kopen dan is het belangrijk te weten wat er gebeurt als je de huur van het huis opzegt. Moet het tuinhuis dan worden verwijderd of kan het blijven staan? Als je het tuinhuis moet afbreken dan kun je kiezen voor een tuinhuis dat eventueel elders weer kan worden opgebouwd. Je kunt het dan zelf weer gebruiken op je nieuwe adres of eventueel te koop aanbieden of weggeven als dat eerste geen optie is. Als je het tuinhuis mag laten staan dan ben je natuurlijk de investering kwijt. Het is dan ook niet slim om een tuinhuisje te nemen als je al op korte termijn gaat verhuizen, al is het natuurlijk niet altijd mogelijk om in de toekomst te kijken.
Aan welke eisen moet je tuinhuisje voldoen?
Qua regelgeving zijn er niet veel eisen. Je moet er alleen rekening mee houden dat een tuin bij een particuliere woning slechts voor een bepaald percentage mag worden ‘bebouwd’. Daar moet je dus onder blijven. Verder gelden er regels voor maximale afmetingen qua hoogte. En als je een keuze maakt uit het aanbod van tuinhuisjes en blokhutten moet jouw nieuwe verblijf natuurlijk ook aan je eigen wensen voldoen. Het moet ruim genoeg zijn voor het doel waarvoor je het aanschaft en van een zodanige kwaliteit dat je er de komende jaren plezier van hebt. Laat je dus voordat je een keus maakt goed voorlichten.