Veel verhuurders van woningen zijn momenteel bezig om hun woningvoorraden te verduurzamen. Dat wil zeggen dat ze panden laten isoleren waar nodig en dat ze bijvoorbeeld een warmtepomp laten plaatsen of zonnepanelen op het dak laten leggen. Maar voor de verhuurders zijn dit kostbare investeringen, die weliswaar op termijn terugverdiend kunnen worden middels huurverhogingen, maar waarvan de kosten nadrukkelijk voor de baten uitgaan. Als huurder wil je misschien al direct profiteren van een lagere elektriciteitsrekening, dus kun je overwegen om op eigen kosten zonnepanelen te laten plaatsen. Maar mag dat zomaar?
Schriftelijke toestemming vragen
Het korte antwoord op deze vraag is: ja, mits je hiervoor schriftelijk toestemming van de verhuurder hebt verkregen. Over het algemeen zal een verhuurder bereid zijn om zo’n verzoek in te willigen, tenzij het conflicteert met bestaande plannen voor een bepaald woonblok. Stel je voor dat er al concrete plannen op tafel liggen om alle woningen in een bepaalde wijk over een half jaar van zonnepanelen te voorzien, dan kun je wellicht begrijpen dat jouw idee voor zonnepanelen niet in dat plaatje past.
Het type dak
Los van de vraag of je zonnepanelen mag plaatsen, is natuurlijk ook de vraag of het kan. De dakconstructie moet sterk genoeg zijn en het type dak is bepalend voor de maatregelen die je moet (laten) nemen om plaatsing mogelijk te maken.
Met een speciaal montagesysteem is voor zonnepanelen plat dak montage niet heel ingewikkeld. De installateur zal doorgaans eerst een plan opstellen, waarin nauwkeurig in kaart gebracht wordt onder welke hoek de zonnepanelen komen te liggen. Die hoek is belangrijk, omdat je met zonnepanelen alleen bij de juiste hellingsgraad het meest optimale rendement kunt behalen.
Calculator
Voor het opstellen van zo’n plan is inmiddels een handige tool verschenen. Jouw installateur kan gebruik maken van de calculator van
Blubase om een berekening te maken voor elk type dak. Zo weet je ook als klant exact waar je aan toe bent. Je krijgt inzicht in het aantal zonnepanelen dat geplaatst kan worden en daarmee kun je ook conclusies trekken over de hoeveelheid elektriciteit die dat op een zonnige dag kan opleveren. Je kunt ook de aanschaf van een thuisaccu overwegen, zodat je de opgewekte elektriciteit kunt bewaren om bijvoorbeeld gedurende de nacht te gebruiken. Daarmee ben je in staat om nog meer op je energierekening te besparen en wellicht zelfvoorzienend te zijn.