Op de
woningmarkt heerst momenteel een krapte aan woningen, zowel koop als huur. Waarbij de tekorten het grootst zijn in de grote stedelijke gebieden zoals Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Utrecht etc. Het vinden van een huurwoning is een hele uitdaging, zeker indien het op de korte termijn is. Lange wachtlijsten en daarbij ook nog eens een huurprijs waar je bang van wordt. Maar hoe ziet dit er eigenlijk in de toekomst uit, over 8 jaar?
Woningoverschot
De provincies
Zeeland en de
Friesland zullen over 8 jaar geen woningtekort kennen. Volgens economen zullen de woningtekorten het grootst zijn in wederom de randstedelijke regio's, waarbij regio’s met krimp in bevolkingsaantal ook met woonruimte tekorten te maken zullen krijgen. Een woningoverschot zal leiden tot huren die afnemen. Dit maakt het voor de huurder aantrekkelijker om de huur te betalen en er ook nog een zakcentje aan over te houden om deze bijvoorbeeld vervolgens te beleggen in crypto zoals door
dogecoin kopen.
De bouw van nieuwe woningen
Gezien het grote tekort aan woonruimte in Nederland zou je zeggen dat de bouw fanatiek aan de slag moet gaan met het creëren van nieuwe leefruimte in Nederland. Het aantal afgegeven vergunningen voor de bouw van nieuwe woningen nam in 2019 daarentegen af. In 2020 kroop het aantal weer wat omhoog waarbij 2021 een nieuw record verbrak op het gebied van het bouwen van nieuwe woningen. De vergunningen worden het meest afgegeven waar de woningnood in Nederland het hoogst is zoals Amsterdam, Den Haag en Utrecht. De verwachting is alsnog dat er in 2030 een tekort aan woningen zal blijven in de regio’s Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. De krimpregio's rond de grote steden verkrijgen de meeste vergunningen. In Friesland is dat bijvoorbeeld de plaats Heerenveen en in Drenthe een plek als Assen.
Starters opgepast
Voor degene die graag op zichzelf wil gaan wonen is het oppassen geblazen. Nu zijn de huurwoningen schaars en prijzen hoog, over 8 jaar ziet dat er geheel anders uit. De woningoverschot in met name de randstedelijke gemeenten zullen leiden tot forse dalingen in prijzen of zelfs leiden tot vraaguitval. Degene die wil overstappen van huur naar koop of van koop naar huur kunnen hier slim op inspelen en er zodoende aan het eind van de rit geld aan overhouden. Het is alsof je aan het crypto beleggen bent zoals in
cardano waarbij de juiste timing het juiste rendement oplevert.
Huurwoningen nog betaalbaar?
Het bouwen van meer woningen is stap één tot een ruimere woningmarkt die betaalbaar wordt voor ieder. Maar door vertragingen wegens bezwaren en de almaar stijgende bouwkosten zou dit wel eens roet in het eten kunnen gooien voor de huurder. Materiaalkosten zijn bijvoorbeeld 7,5% gestegen in 2021 en loonkosten met 1,2 procent wat sinds de kredietcrisis eigenlijk niet meer voorgekomen is. Stijgende bouwkosten vormen een belemmering voor de bouw van nieuwe woonruimte in Nederland. De betaalbare huurwoning voor het sociale en middeldure segment kan hierbij op de korte termijn in het gevaar komen. Door de regulering van de huurmarkt wordt de haalbaarheid van projecten nog moeilijker. De overheid dient hier een stimulerende rol in te spelen door alles in het werk te stellen om de voortgang van projecten te versnellen en het woningtekort te reduceren zonder onnodig hoge kosten te hoeven maken.