Tips voor het gereedmaken van een huurwoning die beneden het NAP ligt

December 17, 2024

Hoewel er in de afgelopen periode wetgeving bij is gekomen die het verhuren van woningen minder aantrekkelijk heeft gemaakt, loont het nog steeds om een huis particulier te verhuren. Wel dien je de woning gereed te maken voor nieuwe bewoners. Hierbij kan met name een huurwoning dat beneden het NAP ligt problemen met zich meebrengen. In dit artikel geven we je daarom tips zodat het gereedmaken een stuk beter verloopt.

Heb pompen in de woning

De eerste tip die we je mee willen geven is pompen in je woning te hebben. Aan de hand van een pomp zal de woning namelijk een stuk beter voorbereid zijn als het water toch iets te veel is gestegen na een bui of vloedgolf. In plaats van gigantisch veel schade aan de woning te veroorzaken, voorkomt een goed werkende pomp dat een woning onder het NAP volledig blank komt te staan. Wees daarom slim door een passende pomp te vinden.

Controleer de staat van de kelder

Naast het vinden van een goede dompelpomp vuilwater, is het belangrijk om de staat van de kelder te controleren. De kelder staat meestal bekend als het zwakste punt van woningen die onder het NAP liggen. Dit komt doordat water bij een storm of vloed hier naartoe stroomt en alles volledig onder laat lopen. Voorkom dit door de kelder goed te isoleren en een pomp klaar te hebben staan voor het geval er een beetje water toch nog deze ruimte instroomt. Dit zal je op de lange termijn als verhuurder veel kosten schelen, terwijl bewoners geen stress zullen hebben.

Ventileer de woning optimaal

Ten derde is het zaak om de woning te ventileren als het onder het NAP ligt. Waarom dit van een groot belang is? Door de juiste ventilatie te creëren, kan vocht en condensatie worden verminderd, waardoor de kans op schimmelvorming en vochtproblemen wordt verkleind. Zorg ervoor dat de kelder goed geventileerd wordt door middel van ventilatieroosters, ramen of een ventilatiesysteem. Hierdoor blijft de luchtstroom constant en wordt de luchtvochtigheid op peil gehouden. Een goed geventileerde kelder draagt bij aan een gezond en droog leefklimaat, waardoor problemen op de lange termijn worden voorkomen.

Ga voor waterbestendige materialen

Kies verder voor waterbestendige materialen voor de woning. Gebruik bijvoorbeeld waterbestendige verf, tegels of speciale vloerbedekking die bestand is tegen vocht. Deze materialen kunnen helpen om de impact van eventueel binnendringend water te minimaliseren en de duurzaamheid van de kelder te vergroten. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat eventuele meubels of opslag in de kelder ook waterbestendig zijn, zodat je geen kostbare bezittingen verliest aan waterschade. Door te kiezen voor waterbestendige materialen creëer je een betere bescherming tegen vocht en verklein je de kans op problemen op de lange termijn.

Controleer het rioolsysteem

Als vijfde stap is het belangrijk om het rioolsysteem van de woning te controleren. Dit moet gedaan worden om een crisis in de toekomst te voorkomen. Als het riool bijvoorbeeld redelijk verstopt lijkt te zijn, zal het water bij een stevige bui niet snel genoeg verdwijnen, waardoor de woning mogelijk waterschade kan oplopen. Hierbij kun je beter het zekere voor het onzeker nemen door bijvoorbeeld een backflow preventieklep te installeren. Zo weet je zeker dat niets terugstroomt in de woning.

Zorg voor een verhoogde opslag

Zorg tevens voor een verhoogde opslag wanneer een woning onder NAP blijkt te liggen. Wat de reden is om dit te doen? Hiermee bescherm je je bezittingen, terwijl ook spullen van bewoners worden behouden. Plaats je meubels, dozen en andere waardevolle spullen op verhoogde planken of pallets om ze te beschermen tegen eventueel binnendringend water. Door deze voorzorgsmaatregel te nemen, minimaliseer je de kans op schade aan je bezittingen en zorg je ervoor dat je belangrijke items veilig en droog blijven.

Denk aan verzekeringen

Een laatste belangrijk punt dat je niet mag vergeten zijn de verzekeringen voor de woning die onder het NAP ligt. Controleer of je verzekeringen hebt die waterschade dekken en zorg ervoor dat je voldoende gedekt bent in geval van overstromingen of andere water gerelateerde problemen. Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij om er zeker van te zijn dat je de juiste dekking hebt en om eventuele vragen te stellen over je polis. Met de juiste verzekeringen kun je met een gerust hart genieten van je huis onder het NAP. Je bent immers financieel gedekt voor problemen waar je woning wellicht net wat eerder mee te maken krijgt vanwege de ligging.