Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2024 relatief veel horecazaken zijn gestopt. Ze gingen failliet of sloten hun deuren voordat het zover kwam. Hier zijn een paar duidelijke oorzaken voor. Er is moeilijk aan personeel te komen. Daardoor kunnen restauranthouders en kroegbazen hun planning niet rond krijgen. Een zaak die om de paar dagen gesloten is omdat er geen personeel is, verliest de interesse van mogelijke bezoekers. Die willen niet her risico lopen om weer voor een gesloten deur te staan en gaan dus uit voorzorg maar ergens anders heen. Ook constante wisselingen in personeel vinden klanten niet altijd prettig.
Huurprijzen van horeca vastgoed
Niet alleen de prijzen van huurwoningen zijn de afgelopen jaren fors gestegen. Dit geldt ook voor zakelijk vastgoed. Kantoren, winkels, praktijkruimtes en ook horecapanden hebben een forse
huurprijs. Die moet je als uitbater wel op kunnen brengen. Daar komt bij dat ook de kosten voor gas en stroom fors zijn gestegen. Als je de hele avond je ovens en fornuizen gebruikt dan lopen de kosten al snel hoog op. Tel daar nog kosten voor verwarming van het gastengedeelte bij op, plus noodzakelijke verzekeringen en kosten voor vergunningen en het wordt al snel een kostenplaatje dat alleen gunstig uitpakt als je het heel goed doet met je bedrijf.
Kosten voor de inventaris
Veel startende ondernemers willen hun zaak netjes inrichten met nieuwe
horeca stoelen en tafels. Een nieuwe start moet duidelijk zijn voor de gasten. Als je een goedlopend bedrijf overneemt, dan wil de bank je daar vaak wel een lening voor verstrekken. Maar die lening moet wel worden afgelost. Je te diep in de schulden steken betekent dat je het risico loopt de lasten niet te kunnen opbrengen. Soms ontkom je er niet onderuit om de inventaris te vernieuwen. Als de vorige eigenaar dat voor het laatst twintig jaar of langer geleden heeft gedaan, dan verdient het bedrijf een frisse start. Maar maak hiervoor een realistische begroting zodat je niet meteen bij de start al in grote financiële problemen komt.
Betere tijden voor de horeca?
Wie nu in het horeca avontuur stapt en vol goede moed bij
Kaja horeca interieurs nieuwe tafels, stoelen en barkrukken bestelt moet goed weten waar hij aan begint. Een horeca zaak runnen is meestal een lang gekoesterde droom, maar het kan ook in een nachtmerrie eindigen. Als je een bestaande zaak overneemt dan is het belangrijk om de jaarstukken in te zien voordat je een besluit neemt. Als de cijfers goed zijn dan kun je daar hopelijk op voortborduren. Als dat niet het geval is dan heb je er wellicht een zware dobber aan om van je zaak een succes te maken. Het kan in dat laatste geval geen kwaad om er nog eens goed over na te denken en je plan voor overname voor te leggen aan een financieel adviseur.